donderdag 19 december 2013

Feliz Navidad


Kerst lukt, hoezo Kerst lukt? Wrijf het er maar lekker in mijnheer Heijn. Zo zet zelfs de grootste kooknerd nog een prettig dinertje op tafel? Die leus stelt mij nou niet bepaald gerust... eerlijk gezegd krijg ik er de kriebels van. Want min of meer bedoeld als garantie, verwijst ie toch naar het feit dat het ook, eventueel, best mogelijk, zou kunnen míslukken. En als het inderdaad in de soep loopt (Soep?  God, wie maakt de soep??), hóe Kerstmislukt is dat? Dan moet je wel de grootste Kerstmislukkeling aller tijden zijn. 

Kerststress, wat een fenomeen evengoed. Kerstmis is vooral achteraf leuk is mijn ervaring. Als alle oh’s en ah’s qua tafelversiering zijn geïncasseerd. Als de kitschboom ‘leuk retro’ is gewaardeerd. Als de wijn zo rijkelijk heeft gevloeid en de stemming er zó goed in zat, dat zelfs de kliekjes van eergister op een Michelinster zouden hebben komen te staan. (Waarom serveer ik díe niet gewoon?). Ja, dan is het toch zó gezellig geweest. En dat herkennen ze blijkbaar heel goed op de communicatieafdeling bij de Appie.. 

En, even tussen ons gezegd en gezwegen, dan is het wel zo relaxed in Spanje. De familie komt veel liever in voor- of najaar, als het zonnetje non-stop schijnt. Dat ie ook uitbundig de kerstdagen verlicht is ons best bewaarde geheim. We trekken er al vroeg op uit voor een strandwandeling van hier naar Rota en terug. Onze rugzakken gevuld met alle resterende beschuiten, compleet met muisjes. Het weldadige weertje maakt onze picknick tot een feest. Als de oudste twee in het Engels én in het Spaans het Kerstevangelie beginnen te declameren word ik opslag gelovig, vooral als nummer drie met een serieus gezicht mee begint te knikken (heeft ze óók gehad op school). En intussen ligt ons olijfolie-kerstengeltje gezellig tegen mijn borst aan te kwijlen.  

Voor het Kerstdiner kiezen we voor ons lievelingskostje. Gefrituurde visjes van Romerijos. En dan vooral die 'met z’n staart in z’n bek'. (Ik krijg altijd akelige visioenen van hoe ze, in paniek, de hand aan zich zelf willen slaan op het moment dat ze de frituur zien naderen. Maar bij gebrek aan handen… fijne Kerstgedachte ook…!)  Glaasje wijn/prik erbij, Kerstboom, Villancicos, openhaard … vul maar in. Hoe mooi wil je het hebben?

Goh, inderdaad, Kerst lukt!!
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

:)